Poznań: +48 516 665 211 | Gdynia +48 516 665 213 info@synergy-clinic.pl

Nie zdążyliście jeszcze zrobić pierniczków? To świetnie, te można zrobić na ostatnią chwilę 🙂

BEZGLUTENOWE I BEZMLECZNE ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI:

  • 100g mąki migdałowej
  • 30g mąki kukurydzianej
  • 30g skrobi ziemniaczanej
  • 30g mąki ryżowej
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżki cukru Muscovado
  • 2 łyżki płynnego miodu1,5 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki bardzo mocnej kawy
  • 1,5 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przesiać wszystkie mąki do sużej miski. Dodać pozostałe suche składniki i odstawić na bok. Za pomocą elektrycznego miksera wymieszać olej kokosowy, mleczko kokosowe i jajko. Stopniowo dodawać suche składniki i kawę, miksować aż do uzyskania gładkiego ciasta.

Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość około 1 cm, podsypując mąką ryżową w razie potrzeby. Wyciąć ulubione kształty, przełożyć na papier do pieczenia, piec 12-14 minut w zależności od ich rozmiaru. Ostudzić całkowicie na blaszce do pieczenia. Udekorować. Smacznego i na zdrowie

POZNAŃ

ul. Krakowska 30


T: 516 665 211


info@synergy-clinic.pl

GODZINY OTWARCIA - POZNAŃ

Pon.-Pt.: 10 - 18


Sob.: 10 - 14


Nd.: nieczynne

GDYNIA

ul. Kilińskiego 10


T: 516 665 213


gdynia@synergy-clinic.pl

GODZINY OTWARCIA - Gdynia

Pon.-Pt.: 10 - 18


Sob.: 10 - 14


Nd.: nieczynne