Poznań: +48 516 665 211 | Gdynia +48 516 665 213 info@synergy-clinic.pl
  • ok 1 kg buraków ćwikłowych
  • 3 ząbeki czosnku
  • pół małej cebuli
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej lub himalajskiej gruboziarnistej
  • czarny pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 litr chłodnej lub letniej, przegotowanej wody
  • 3 łyżki soku z kiszonych ogórków

Buraki umyć, obrać ze skóry i pokroić na półtalarki. Ułożyć w kamionkowym naczyniu lub szklanym słoiku. Czosnek i cebulę obrać, cebulę pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do buraków. Wsypać sól, pieprz, dodać liście laurowe, ziele, zalać wodą i sokiem z ogórków. Docisnąć talerzem (buraki nie mogą pływać po powierzchni), przykryć ściereczką i odstawić na kilka dni, najlepiej do tygodnia, w ciepłym miejscu szybciej zakwas będzie gotowy,

Gotowy przelać do szklanej butelki lub słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce.

POZNAŃ

ul. Krakowska 30


T: 516 665 211


info@synergy-clinic.pl

GODZINY OTWARCIA - POZNAŃ

Pon.-Pt.: 10 - 18


Sob.: 10 - 14


Nd.: nieczynne

GDYNIA

ul. Kilińskiego 10


T: 516 665 213


gdynia@synergy-clinic.pl

GODZINY OTWARCIA - Gdynia

Pon.-Pt.: 10 - 18


Sob.: 10 - 14


Nd.: nieczynne

Share This